Vergeten groenten


Vergeten groenten


Aardpeer


Een relatief onbekende groente, die je kan gebruiken zoals aardappelen, maar met een heel andere smaak. Aardperen kunnen geserveerd worden als groenten, maar zijn zelfs ook te gebruiken als chips, in wijn of sterke drank. Ze zijn licht verteerbaar en bevatten een heleboel voedzame bestanddelen, waaronder calcium, silicium en ijzer.


Bataat


Ook bekend als zoete aardappel. In tegenstelling tot wat die laatste benaming doet vermoeden, is de bataat geen familie van de gewone aardappel. Er bestaan vele soorten van die allen langwerpig zijn met een puntig uiteinde. De smaak is flauw zoet. Ook hier weer veel bereidingsmogelijkheden: in de VS is het een geliefd ingrediënt in taarten, in Indonesië worden bataten dan weer in blokjes gesneden en met suiker en kokosmelk gekookt. De bataat is ook makkelijk te frituren, bakken of koken zoals de gewone aardappel.


Cassave


De cassave is een langwerpig knolgewas met een roodbruine schil en wordt soms ook wel tropische aardappel of maniok genoemd. Er bestaan verschillende soorten cassave. Sommige daarvan zijn giftig omdat ze blauwzuur bevatten. Een speciaal procédé van schillen, wassen, raspen, persen en drogen zorgt ervoor dat het blauwzuur kan verdampen. Cassave is rijk aan zetmeel en voedingsstoffen en kan op veel verschillende manieren verwerkt worden. Zo kan de maniok in de pan gebakken worden, geraspt tot een koek gebakken worden of in schijfjes gefrituurd worden als chips.


Dadels


Deze eeuwenoude vrucht is zo'n 3 à 4 cm lang, bruin en ovaalvormig. Ze worden veelal gedroogd verkocht het hele jaar door. Je kan ze koud eten als zoet tussendoortje of verwerken in allerlei warme gerechten. De schil is eetbaar, maar de pit verwijder je best. Dadels smaken heerlijk zoet en zijn daarenboven heel gezond: ze bevatten suikers, voedingsvezels, vitaminen en mineralen en zijn tegelijkertijd cholesterolarm en hebben een zeer laag vetgehalte.


Eekhoorntjesbrood


Deze wilde boleet verspreidt een muskaatachtig aroma en heeft een zachte, milde en nootachtige smaak. de hoed voelt een beetje vettig aan en heeft een licht- tot kastanjebruine kleur. Aan de onderkant van de hoed bevinden zich gele buisjes die de sporen bevatten. Zowel de hoed als de iets stuggere steel kunnen verwerkt worden in gerechten. Eekhoorntjesbrood kan vers verkregen worden van in de vroege zomer tot laat in de herfst. Gedroogd eekhoorntjesbrood moet je een tijdje laten weken in heet water. Dit water kan je dan gebruiken als basis voor soep of saus.


Hopscheuten


Dit typisch Belgisch product lijkt een beetje op de Oosterse sojascheuten. Ze hebben een nootachtige smaak en kunnen zowel warm (stoven of blancheren) als rauw gegeten worden.


Kastanjechampignon


Deze champignonsoort is bruin en wat pittiger van smaak dan de gewone witte champignon. De kastanjechampignon smaakt geblancheerd of gebakken heerlijk in salades met nootjes. Champignons mogen bovendien nooit gewassen worden, wel droog schoongemaakt. Paddestoelen zuigen namelijk het water en laten dit weer los tijdens de bereiding, wat ten koste gaat van het aroma.


Luzerne


Deze kiemen hebben een relatief neutrale smaak en hoeft u niet te wassen of te snijden. Ze zijn rijk aan vitamine B, C en ijzer. Luzerne is heel geliefd als gezond ingrediënt en kan in slaatjes gemengd worden.


Oesterzwammen


De oesterzwam is een paddestoel die afkomstig is uit Japan. Wanneer u oesterzwammen bereidt, verwijdert u best het onderste steelgedeelte. Oesterzwammen mogen nooit gewassen worden, daarom worden ze beter afgeborsteld. Ze hebben een lage caloriewaarde, zijn vetarm en rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.


Pastinaak


Deze wintergroente wordt ook wel pinksternakel of witte peen genoemd. Het is familie van de gewone wortel, maar smaakt minder zoet en is zachter van samenstelling. Voor u pastinaak gebruikt, snijdt u best eerst de uiteinden af en kunt u hem eventueel schillen. De harde kern verwijdert u best. Het is een ideaal ingrediënt in soepen, hutsepot en stoofschotels en rauw in salades. Pastinaak kan ook gebakken worden, maar moet daarvoor best even voorgekookt worden. Het is een mineraalrijke groente en erg geschikt voor diabetici.


Rammenas


Wordt ook wel zwarte radijs genoemd, maar heeft een scherpere smaak dan gewone radijzen. De groente kent een aantal bereidingsmogelijkheden: ze kan rauw gebruikt worden en als bijgerecht dienen bij een warme maaltijd. U kunt ze ook meekoken in een stoofpotje. Rammenas kan ook apart gestoofd worden in boter of olijfolie, met een teentje knoflook. U bewaart deze groente best in een gesloten zakje in de koelkast, anders droogt ze vlug uit.


Rode ui


Wordt ook wel Italiaanse ui genoemd en is één van de vele soorten uien. Rode ui wordt dan ook bereid zoals de gewone ui. Uien bevatten veel vezels, koolhydraten en Vitamine C.


Schorseneren


Worden vaak vergeleken met asperges, maar de smaak van asperges is iets fijner. Schorseneren moet heel goed gespoeld en geschild worden. De groente bevat veel ijzer en is geschikt voor diabetici. Het is ook rijk aan vezelstoffen en vitamine C.












Andijvie


Deze groente kan u zowel gekookt als rauw eten. Het gele hart smaakt goed in een frisse salade. Verwijder voor het schoonmaken de lelijkste buitenste bladeren. Het is een gezonde groente: ze bevat vezels, vitamine A en C en mineralen.


Bleekselder


Een groente met een pittige smaak! Het is een ideaal ingrediënt voor de slanke keuken en het bevat vitamine B, ijzer en mineralen. Bleekselder kan zowel rauw als gekookt, gestoofd of roergebakken gegeten worden. De specifieke smaak zorgt ervoor dat de groente goed past met pittige kaassoorten.


Chinese kool


Zoals de naam doet vermoeden, komt deze groente uit China. Ze smaakt eigenlijk niet naar kool, maar heeft een lichte zoete smaak. Chinese kool kan u zowel rauw als gekookt of gestoofd eten en is bovendien uiterst geschikt voor roerbak- en wokgerechten. De groente is licht verteerbaar en bevat veel vitamine C en calcium.


Daikon


Dit is een rammenassoort uit Japan. Deze groente heeft rechte, witte wortels met een lengte van 30 tot 50 cm. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de Japanse keuken. Daikon is eenvoudig te bereiden: schil de groente en was ze. Snijd daarna de top en de punt af. U kunt ze in plakjes snijden of raspen en in salades verwerken.


Fenegriek


Dit is het blad of het zaad van de hoornklave. Het blad lijkt op klaver en kan als bladgroente en in salades gegeten worden. De gele zaadjes worden in kerriepoeder gebruikt en zijn een beetje bitter.


Flageolets


Dit zijn lange, platte lichtgroene boontjes met een erg verfijnde smaak. Je kan ze zowel in gedroogde vorm als in blik kopen. De gedroogde boontjes moeten eerst 6 à 8 uur in ruim koud water geweekt worden en daarna een uur gaar worden gekookt.


Gemberknol


Deze knol bestaat in verschillende variëteiten: vers of gedroogd en gemalen. Verse gember heeft een sterkere smaak en wordt altijd geraspt. U kan de geraspte gember gebruiken in marinades, vinaigrettes, sauzen, bij vlees en gevogelte, in bouillon of soep. Het past bovendien heel goed bij bananen en appels. Gember behoudt zijn smaak beter als het pas op het einde van de kooktijd wordt toegevoegd. Dit ingrediënt bevat veel magnesium en fosfor en is een goed middeltje bij verkoudheden.


IJsbergsla


Dit is een soort kropsla en ziet er een beetje uit als kool. Als u ijsbergsla koopt, let er dan op dat de blaadjes knisperend vers zijn. De smaak en de vitamines hangen hiervan af. Ijsbergsla is lekker in slaatjes en voorgerechten. U kunt de sla echter ook lauw of warm serveren.


Koolrabi


Koolrabi smaakt wat als radijs, maar dan zoeter. Deze groente is enkel gekookt te bereiden, zoals bloemkool. Best is om de koolrabi in stukken gaar te stoven, maar niet te lang zodat de smaak behouden blijft. Van de bladeren kunt u soep maken. Het bevat bovendien veel vitamine C, caroteen en ijzer.


Morielje


Deze voorjaarspaddestoel heeft een lichtbruine hoed met gaatjes en een witte steel. Ook deze paddestoelen droog schoonmaken. Gedroogde paddestoelen worden voor gebruik best ongeveer 15 à 30 minuten geweekt in water of wijn. Ze zijn vaak extra aromatisch.


Postelein


Dit is een groente met groene blaadjes die zowel in de zomer als in de winter groeit. Postelein heeft ook verschillende bereidingsmogelijkheden: rauw, gekookt of gestoofd. Kookt u de postelein, dan best niet te lang. Het kan gebruikt worden bij de bereiding van slaatjes, soepen of hutsepot. Postelein bevat weinig calorieën, is vitamine- en energierijk en bevat heel veel ijzer.


Rode aardappelen


Eén van de vele soorten aardappelen. Deze kunnen uiteraard op dezelfde manier klaargemaakt worden als de gewone aardappel. Aardappelen bevatten veel voedingsvezels, vitamine B en C, eiwitten en veel mineralen.


Savooikool


Wordt ook groene kool genoemd. Voor de bereiding de buitenste bladeren verwijderen en de kool in vier verdelen. Dan de binnenste strok verwijderen en elk deel wassen. Daarna de kool in reepjes snijden. Savooikool kan als rauwkost dienen of wordt gebruikt in stoofpotjes. Alle koolsoorten bevatten veel vezels, vitamine A en C en zijn bovendien caloriearm.


Tuinkers


Wordt ook sterre- of bitterkers genoemd. Tuinkers smaakt pittig tot scherp en wordt meestal rauw gebruikt in salades of als garnering op koude voorgerechten.


Warmoes


Is ook gekend onder de naam snijbiet. Afhankelijk van de soort, kan zowel het blad als de stelen gegeten worden. Warmoes kunt rauw en gekookt eten. De bladeren worden klaargemaakt zoals spinazie en de stengels zoals bleekselderij. Snijbiet bevat hoge nitraatgehaltes, waardoor het ten zeerste afgeraden wordt de groente opnieuw op te warmen. Het kan ook gebruikt worden als vervanging van Chinese kool. Het ik rijk aan ijzer en vitamine C.

Like onze pagina op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Copyright © All Rights Reserved