Tips

Tips


Wat verstaan we onder biologisch tuinieren?

Biologisch tuinieren is een milieuvriendelijke manier van tuinieren die zich vooral baseert op de organische kringloop. Heel veel biologische processen spelen een rol in de natuur. Planten groeien door de zon, door voedingsstoffen in de bodem en door de opname van koolstofdioxide.Als planten niet meer groeien, sterven ze af waarop de resten worden afgebroken. Daardoor vormen ze een essentieel bestanddeel van de bodem: humus. Deze wordt dan na verloop van tijd door het bodemleven omgezet in opneembare voedingselementen. Dit is dan ook precies hoe de organische kringloop in elkaar zit.


Vaak kiezen mensen voor biologisch tuinieren vanuit een bezorgdheid om het milieu en de eigen gezondheid. Steeds vaker vragen consumenten om milieuvriendelijke producten en stimuleren zo de vooruitgang van de biologische landbouw.


Er bestaat een aantal belangrijke uitgangspunten bij het biologisch tuinieren:

  • er  worden uitsluitend natuurlijke producten gebruikt, zoals organische meststoffen. Hiermee voedt niet alleen de plant zich maar ook het bodemleven
  • in de biologische tuin ligt de nadruk op preventieve gewasbescherming. De bedoeling is de weerstand tegen ziektes en plagen op een natuurlijke manier te verhogen. Daarom worden ziektes en plagen enkel met natuurlijke gewasmiddelen bestreden.
  • het is bovendien een duurzame manier van tuinieren, gericht op de toekomst


Het 'Ecologisch handboek' van Velt is een uitstekende bron als u van plan bent van uw tuin een ecologische tuin te maken. Meer informatie vindt u op hun website.

Tips voor uw ecologische tuin


1) Het allerbelangrijkste principe is het gebruik van compost


WAT IS COMPOST?

Dit is een humusproduct dat de nodige voedingsstoffen voor uw planten bevat. Naargelang de behoefte van de plant, laat de compost zijn bestanddelen los. Hierna wordt het organisch materiaal in of op de bodem afgebroken en geeft het opnieuw voedingsstoffen vrij. Tegelijk wordt humus gevormd, waardoor een goede bodemstructuur ontstaat die water, warmte en voedingsstoffen vasthoudt.


Bovendien voorkomt compost de erosie van de bodem en beschermt het uw planten tegen parasieten en ziekten.


WAT IS COMPOSTEERBAAR?

U kunt alle organische afvalstoffen uit de keuken of de tuin in de composthoop doen. Maar, soms zijn die organische materialen op zo'n manier behandeld dat ze niet of moeilijker tot compost te verteren zijn. Daarom let u er best op dat niet verteerbare stoffen niet op de composthoop terechtkomen.


Composteerbaar organisch materiaal

aardappelschillen, schillen van citrus- en andere vruchten, groenteresten, eierschalen, theebladeren en -zakjes, koffiegruis en -filters, keukenrolpapier, kleine hoeveelheden etensresten, mest van kleine planteneters (vb.: cavia, konijn,...), snijbloemen en kamerplanten (zonder aarde), versnipperd snoeihout, haagsnoeisel, zagemeel en schaafkrullen, afgemaaid gras, bladeren, onkruid, resten uit groente- en siertuin,...


Niet composteerbaar

timmerhout en grof ongesnipperd snoeihout, beenderen en dierlijk afval, wegwerpluiers, aarde en zand, saus, vet, olie, stof uit de stofzuiger, as van de open haard, houtskool, kunststof, ijzer, metaal en blik, kattenbakvulling, ...



VERSCHILLENDE COMPOSTMETHODES

Composteren kan op verschillende manieren gebeuren; via een composthoop, compostvat, compostbak of zelfs een wormenbak. Afhankelijk van uw voorkeur, budget, grootte van uw gezin en van uw productie aan afval kunt u kiezen voor één van de volgende methodes. Een combinatie is natuurlijk ook altijd mogelijk.


Het compostvat:

Dit systeem is ideaal wanneer u een kleinere tuin bezit. Een compostvat is vervaardigd uit gerecycleerde kuntstof en kan 200 tot 500 liter bevatten. U kunt er dus optimaal kleine hoeveelheden keuken- en tuinafval in composteren.

De composthoop:


Dit is pas zinvol voor een grote tuin en wanneer u 3 à 4 m³ aan materiaal kan verzamelen per keer dat u een hoop opzet. Het heeft weinig zin een composthoop op te zetten van minder dan 1m², want de hoop verliest zo veel vocht en warmte.

De compostbak:


Voor een grote tuin kunt u composteren in een compostbak. Dit systeem is iets eenvoudiger en netter dan een composthoop. Een compostbak kunt u als bouwpakket aankopen, maar ook zelf in elkaar knutselen. Een bak is best 1m³ groot, waarbij de wanden uit steen, hout of draad bestaan. De wanden bedekt u dan met geotextiel, voorzien van luchtgaten. De gaten mogen daarbij niet te groot zijn, anders droogt uw compost uit.


De wormenbak:

Als u geen tuin bezit of maar een kleine tuin hebt, dan kunt u best een wormenbak gebruiken. Op een eenvoudige manier kunt daarin keukenafval composteren. Wormen spelen hierin uiteraard een belangrijke rol. U plaatst de wormenbak best op het terras, in de garage of in een beschutte hoek in de tuin. In de winter zoekt u beter een warme plek, zodat de wormen niet bevriezen.



DE COMPOSTMEESTER

Zelf ben ik ook compostmeester. U vraagt zich waarschijnlijk af wat ik dan precies doe? Zeker niet zomaar lukraak een composttip geven. Om compostmeester te zijn, moet u eerst een opleiding volgen bij een erkende organisatie. Ik leerde de stiel bij het Velt en kan u meer uitleg geven over het composteren zelf en tips geven over hoe u afvalarm kunt tuinieren.


U kunt ook altijd een demonstratie aanvragen of vragen stellen over composteren via augustijnenhof@telenet.be.

U kunt voor verder informatie ook altijd terecht bij de Vlaamse Infolijn, bij OVAM of bij de Vlaamse Compostorganisatie vzw


2) Een tweede belangrijke tip voor uw ecologische tuin is het wisselend vruchtgebruik


In de tuin bestaan vier groentensoorten:


- knolgewassen (bv. knolselder)

- wortelgewassen (bv. aardappel)

- bladgewassen (bv. sla)

- vruchtgewassen (bv. aardbei)


Om een goede ecologische tuin te verkrijgen, moet u ervoor zorgen dat u dezelfde groenten niet altijd op hetzelfde stuk grond plant. Als u gebruik maakt van bijvoorbeeld vijf percelen, kan dat er als volgt uitzien:

Jaar 1:

Jaar 2:

Als u dit systeem in uw tuin hanteert, dan put u de bodem niet uit. Wisselend vruchtgebruik zorgt ervoor dat steeds andere voedingsstoffen aan de bodem onttrokken worden of eraan teruggegeven worden.

Het is dus belangrijk dat u een evenwicht zoekt in het planten van uw gewassen.


Voorbeeld: Prei heeft veel stikstof nodig, dus het volgende jaar plant u op dat perceel best klaver. Dit plantje zorgt namelijk voor een teruggave van de stikstof aan de bodem.


3) Alternatieve bestrijdingsmiddelen gebruiken


Bij het biologisch tuinieren is het een belangrijk principe enkel natuurlijke producten te gebruiken voor de bescherming van uw planten.


Iedereen kent wel de praktijk waarbij men lieveheersbeestjes vangt om bladluizen op te eten. Wel, u kunt eenzelfde effect bekomen door bepaalde groenten naast elkaar te planten, zodat vliegjes niet in de buurt willen komen en uw planten dus ook niet aantasten. Wanneer u uien naast wortels plant, zullen de vliegjes die verzot zijn op wortels zelfs niet in de buurt komen. Zij kunnen namelijk niet tegen de geur van uien.


4) Niet te veel spitten


Wanneer u spit, doet u dat best niet al te diep en niet te veel. Anders raakt uw bodemstructuur aangetast. Alle voedingsstoffen die natuurlijk opgebouwd werden door uw gewassen, zouden zo verloren gaan.

Copyright © All Rights Reserved